15 Mart 2012 Perşembe

DOĞRU SÖYLEYENİ DOKUZ KÖYDEN KOVARLAR DÜŞÜNCESİ DOĞRU BİR DÜŞÜNCE MİDİR?


CENAB-I HAK AZHAP SÜRESİ 70. AYETİ KERİMEDE ŞÖYLE BUYURMAKTADIR;

"EY İMAN EDENLER ALLAH'DAN SAKININ VE DOĞRU SÖZ SÖYLEYİN."

VE YİNE PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN (SAV) YALAN HAKKINDA ŞÖYLE BUYURDUĞU RİVAYET EDİLİR:

SAFVAN BİN SÜLEYM (r.a) ANLATIYOR: RASULULLAH S.A.V. EFENDİMİZE: -MÜMİN KORKAK OLABİLİR Mİ? DİYE SORULDU -EVET OLABİLİR! BUYURDU -MÜMİN CİMRİ OLABİLİR Mİ? DİYE SORULDU ALLAH RASULÜ YINE EVET OLABİLİR BUYURDU -PEKÂLÂ MÜMİN YALANCI OLABİLİR Mİ? DİYE SORULDU. RASULULLAH S.A.V. BU SEFER: HAYIR ASLA! BUYURDU. (MUVATTA; KELAM, 19; BEYHAKI, ŞUAB,|V,207)

AYET VE HADİSİ ŞERİFTEN DE ANLAŞILDIĞI ÜZERE YALAN KÖTÜ BIR HASLETTİR. KEZA MÜMİN OLAN BİR KİMSEDE BU KÖTÜ HUY BULUNMAMALIDIR. DOĞRULUKTAN AYRILMAK, SEBEBI NE OLURSA OLSUN HİÇBİR MÜMİNE YAKIŞMAZ. ZİRA YALAN SÖZ İNSANI BÜYÜK SORUMLULUKLARIN ALTINA SOKAR. GEREK BU DÜNYADA GEREKSE AHİRETTE VEBALİ YALAN SÖYLEYEN KİŞİNİN PEŞİNİ BIRAKMAZ.

PEKİ, HAL BÖYLE İKEN DİLİMİZDEN EKSİK ETMEDİĞİMİZ DOĞRU SÖYLEYENİ DOKUZ KÖYDEN KOVARLAR SÖZÜ NEYİ IFADE EDİYOR?

BU SÖZ ÖYLE YAYGINLAŞMIŞ BİR DURUMDA Kİ YALAN SÖYLEMEYİ MEŞRULASTIRIYOR ADETA. ASLINDA BU YANLIŞ FİKİR, DOĞRU SÖZ SÖYLEDİĞİMİZ TAKDİRDE KARŞIMIZDAKİNİN VERDİĞİ TEPKİYLE DE DOĞRUDAN ORANTILIDIR. KİŞİ DOĞRUYU SÖYLEDİĞİ TAKDİRDE AŞIRI TEPKİYLE KARŞILAŞIYORSA YALANA SIĞINMA GİBİ BİR ACİZLİĞİN VEBALİ ALTINA GİRİVERİYOR ÇÜNKÜ. BU SÖZÜN SÖYLENMESİ SÖYLEYENE MEŞRULUK ADDETTİĞİ GİBİ SÖYLETENE DE AİTTİR. ZİRA GERÇEKLER ACIDIR DİYE BİR SÖYLEM VARDIR. BU SEBEPLE GERÇEKLERİ DUYMAK ACILARI DUYMAK OLABİLECEĞİ İÇİN ASABIMIZI BOZABİLİYOR BİZİMDE. ACILARI DUYUYORSAK, KARŞIMIZDAKİNE DE TEPKİ VEREBİLİYORUZ. İNSAN GÜZELE MEYİLLİDİR NİHAYETİNDE. KÖTÜ OLANI DUYMAK VE BİLMEK İSTEMEZ. BU GERÇEKLERİ GÖZ ÖNÜNE ALDIĞIMIZDA, ŞAHSIMIZA YALAN SÖYLENMESİ NE YAZIK Kİ MUHTEMEL OLUYOR. YALAN SÖYLEMEK NE KADAR DOĞRU DEĞİLSE, AYNI ŞEKİLDE DOĞRULARI DUYDUĞUMUZ VAKİT AŞIRI TEPKİ VERMEK, DOĞRU SÖYLEYEN İNSANI PİŞMAN EDECEK HAL VE DAVRANIŞLARDA BULUNMAKTA YANLIŞ BİR DAVRANIŞ BİÇİMİDİR.

BU DOĞRULTUDA HAREKET EDEN KİŞİ DE; DOĞRUYU SÖYLEDİM KABAHATLİ OLDUM DİYOR VE BİR DAHA DOĞRUYU SÖYLEMEYE ÇEKİNİYOR. HÂLBUKİ DOĞRU SÖYLEDIĞIMİZ DURUM EĞER BİZİ BU DÜNYADA MAHCUP EDECEKSE YALAN SÖYLEDIĞIMİZ TAKDİRDE AHİRETTE BİZİ DAHA BÜYÜK MAHCUPLUK VE RÜSVALIK BEKLIYOR DEMEKTİR. ŞUNU DA BİLMELİYİZ Kİ BU DÜNYANIN MAHCUPLUĞU AHİRET MAHCUPLUGUNDAN HİÇ ŞÜPHESİZ DAHA HAFİFDİR. NİTEKİM BU HUSUSTA PEYGAMBER EFENDIMIZ S.A.V. ŞÖYLE BUYURMAKTADİR. "YALAN KİŞİYİ FÜCURA, FÜCUR DA CEHENNEME GÖTÜRÜR. KİŞİ YALAN SÖYLEMEYE DEVAM ETTİKÇE, SONUNDA ALLAH İNDİNDE YALANCI OLARAK YAZILIR. "

BUNA BUKABİL OLARAK, NE OLURSA OLSUN KİŞİ YALAN SÖZ SÖYLEMEYİ HAFİFE ALMAMALI, DOĞRULUKTAN DA ŞAŞMAMALIDIR.

BU KONUDA BİR HUSUS DAHA VARDIR Kİ O DA DOĞRUNUN SÖYLENME ŞEKLİDİR. EĞER SÖYLEYECEĞİMİZ SÖZÜN YERİNİ, ZAMANINI SEÇEMEZ İSEK VE BÖYLELİKLE KARŞIMIZDAKİ KİŞİYİ RENCİDE EDECEK BİR DAVRANIŞA GİRECEKSEK BU DA DOĞRULUKTAN ZİYADE KALP KIRMAYA SEBEBİYET VERECEKTİR. EĞER SÖYLENECEK DOĞRU KARŞIMIZDAKİYLE BİREBİR HALLEDECEĞİMİZ BİR DURUM İSE BUNUN ADABINA RİAYET ETMELİ, USLUBUMUZA İTİNA GÖSTERMELİYİZ.

DOĞRU DİYE SÖYLEYECEĞİMİZ SÖZ, BUNU; ULU ORTA YERDE, OLMADIK ŞEKİLDE SARF ETMEK DOĞRU DEĞİLDİR… DOĞRU OLANINDA KENDİNE ÖZGÜ SÖYLENME BİÇİMİ VARDIR. ZİRA ATALARIMIZ BU ŞEKLE UYMAYANLARA; KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAK DEYİMİNİ LAYIK GÖRMÜŞLERDİR.
ANLATILANLARDAN HÂSIL OLAN; DOĞRUYU DOĞRU ŞEKLİYLE SÖYLEMEK VE YALANI MEŞRULAŞTIRMAK İÇİN DE DOĞRU SÖYLEYENİ DOKUZ KÖYDEN KOVARLAR SÖZÜNE SIĞINMAMAK İCABET EDER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder