2 Kasım 2012 Cuma


CANIM SIKILIYOR DEME!

Sürdüğümüz hayat süresince dilimize sayısız sözcükler katarız. Bu sözcükler kimi zaman beynimizin tozlu rafları arasında unutulmaya mahkûm edilirken, kimi sözcükler dilimize düşer oradan cümlelerimize yerleşir ve bizimle bir hayat sürerler.
Hayatımıza yön veren ise çoğu zaman kurduğumuz cümlelerdir. Kelimeler bizi biz yapan, düşüncelerimizi cümlelerimiz haline getirmemizi sağlayan birer araçtır. Ruh halimizi yansıtırlar. Öyle ki bazı kelimeler hayat tarzımız haline gelirler.

SIKILMAK NE DEMEKTİR?
Bu kelimelerin en başında yer alan söylenişi itibari ile de can sıkan kelimelerin başında ‘’ sıkılmak’’ kelimesi gelir. Adeta dilimize pelesenk olmuştur denebilir.
Sıkılmak kelimesi sözlükte; içine sıkıntı gelmek, yüreği daralmak, üzülüp keyfi kaçamak manalarına gelmektedir.
Sıkıntı kelimesinin sözlükteki karşılığı ise; bir durumun baskı ve ağırlığının verdiği gönül darlığı, can sıkkınlığı, huzursuzluk ve yine kalabalık, düzensizlik, karışıklık ve bunların sebep olduğu sıkıcı, bunaltıcı durum, zorluk, eziyet, meşakkat olarak açıklanmaktadır.
KİMLER NİÇİN SIKILIR?
Bu güne baktığımızda bu kelimeyi ve türevlerini sarf eden insan sayısı oldukça çoktur. 7’den 70’e hemen herkese sorsan canım sıkılıyor der. Ya yapacak bir şey bulamamaktan(! )ya da yapacak çok işleri olduğundan ve yetişememekten yakınırlar. Ev hanımı olan bir bayan evde canının sıkıldığını söyler, çalışan insanların birçoğu ise kalabalıktan, koşuşturmalardan sıkıldığını söyler. Okuyan öğrenci derslerden, okumayan küçük çocuklar ise evde boş oturmaktan yakınır, şikâyet eder. Nihayetinde bir şekilde canımız sıkılır. Bunun ne yaşı ne de görünürde aşikâr olan bir nedeni vardır. Öylesine alelade bir günde dahi can sıkıntısıyla boğulabilir insan.
Hal bu ki İslam dini insana sıkılacağı tüm kapıları kapatır. Şükrü tavsiye eder. Nefes almanın, hayatı yaşamanın, sağlıklı olmanın değerini bilmemizi ister. Bardağın dolu tarafını görmemizi ister. Vakitlerimiz boş ise dolduracak güzel tavsiyeler verir. Dolu ise kendimizden daha sıkıntılı olanları görüp halimize şükretmemizi tavsiye buyurur.

İSLAMIN BİZE SUNDUĞU AKTİVİTELER!
Biz bugünü dünden farklı yasamayı tavsiye eden bir Peygamberin Ümmetiyiz şüphesiz. İslam dinide bize günlerimizi dolu dolu geçireceğimiz faydalı seçenekler sunmuştur. Bu seçenekler yapıldığında hem bize hem de karşımızdakine fayda sağlamış oluruz.

TEBESSÜMÜ ESİRGEME DER!
Güzel dinimiz bize tebessümle olsa da sadaka vermemizi söyler. Hep bir icraat şuuruna erdirmektir amacı. Boş kalmışlık duygusundan men eder. Yapacak bir şeylerin var olduğunu hatırlatır bize. Yoldaki taşı kenara kaldırmaktan tutun da susuz hayvana su vermekten, yaşlıların elinden tutup ihtiyaçlarını gidermeye kadar küçük aktiviteleri faydamıza görür. Nitekim İnşirah suresi 7. Ayet-i kerime de
‘’o halde boş kaldığın zaman, hemen başka bir işe giriş yorul!’’ buyrulmaktadır.  Bu ayeti kerimeden de anlaşıldığı üzere bize apaçık olarak boş kalınmamasının gerekliliğine vurgu yapılmaktadır adeta. Malum olduğu üzere tüm insanlara verilen bir ömür süresi vardır. Günü saati dolan bu dünyadan göç etmeye mahkûmdur.  Hatta büyükler bu ömür süresine 3 günlük dünya göz açıp kapayıncaya kadar gelir geçer diyerek bize bahşedilen hayatın ne kadar çabucak hatta bir solukta biteceğini ima ederler. O vakit yapılacak bu kadar iş, uğraş var iken ne sıkılıyorum deme ye ne de sıkılmaya vaktimiz yok demektir.

HAYTTA İSEK HAYATI DOLU VE FAYDALI GEÇİRMELİYİZ!
Dolayısıyla yaşıyorsak, hayattaysak, sevdiklerimiz yanımızdaysa, bize bugünde, yarında bahşedilmişse, üzerimize düşen görev evvela bu günümüzü dünümüzden daha iyi daha faydalı nasıl yaşayabiliriz bunun gayretinde olmalı,  keza canımız sıkılınca hemen yeni bir işe dört elden sarılmalı bize bugünümüzü veren Yüce Rabbimize teşekkür etmeliyiz. Canım sıkılıyor kelimesini sarf ederek enerjimizi tüketmemeli bilakis enerjimizi daha faydalı aktivitelere yöneltmeliyiz. O vakit bütün sözlerden hâsıl olanlara binaen canım sıkılıyor deme; dopdolu iyilikler ve hayırlarla tüketilen bir ömürde canın sıkılacak vakti olmaz de!
Allah cümlemizi elinde olanların kadrini kıymetini bilenlerden eylesin. Dilimizden şükrü eksik etmesin inşallah. (âmin)